Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht binnen. Zo zorgt u ervoor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen.

Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Kijk voor handige tips de film met tips tegen schimmelklachten.

https://www.youtube.com/embed/zdgDb8peHTY?si=gXc8MLoqGHFXIHXr

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

Algemeen

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Let er dus op dat u goed ventileert. Zo zorgt u voor een gezonder klimaat in huis.

Kijk voor handige tips de film  tegen schimmelklachten. 

https://www.youtube.com/embed/zdgDb8peHTY?si=gXc8MLoqGHFXIHXr

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht.

Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen.

Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Kijk voor handige tips de film  tegen schimmelklachten.

https://www.youtube.com/embed/FT5HBAH9U0w