Huuraanpassing 2021

Ieder jaar ontvangt u voor 1 mei een brief over de jaarlijkse huuraanpassing. Dit jaar wordt de huur voor sociale huurwoningen niet verhoogd. Wel kunnen uw servicekosten veranderen. Huurt u een garage, parkeerplaats, bedrijfsruimte of een vrije sectorwoning? Dan krijgt u dit jaar 1,4% huurverhoging.

Veel gevraagd over Jaarlijkse huuraanpassing

Ik heb een huurverhoging van 1,4% gekregen. Hoe kan dat?

Sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging. Woningen met een huurprijs boven € 752,33 zijn vrije sectorwoningen. Die krijgen dit jaar een huurverhoging van 1,4%. Ook kunnen de servicekosten aangepast zijn.

Huurt u een parkeerplaats, garage of bedrijfsruimte? Ook dan krijgt u dit jaar 1,4% huurverhoging.

Kom ik in 2021 in aanmerking voor huurverlaging?

Dit hangt af van:
1.      Het belastbaar inkomen van u en uw mogelijke huisgenoten. Inkomen van kinderen onder 27 jaar wordt niet meegeteld.
2.      De samenstelling van uw huishouden.
3.      De hoogte van uw netto huur. Dat is de huur zonder de servicekosten.

Kijk voor meer informatie in het schema

Is uw inkomen in 2019 gedaald?
En kwam u daardoor onder de inkomensgrens? Dan hebben wij dat van de Belastingdienst te horen gekregen. U heeft een brief van ons gekregen met informatie over de huurverlaging. Heeft u geen brief gekregen? En denkt u wel in aanmerking te komen met uw inkomen in 2019? Bel dan met ons.

Is uw inkomen na 2019 gedaald?
Dan moet u de aanvraag zelf doen. Wij krijgen dan geen gegevens van de Belastingdienst. Heeft u al minstens de laatste 6 maanden een lager inkomen? En komt uw jaarinkomen daardoor onder de inkomsgrens van de tabel? Dan kunt u een aanvraag bij ons doen. Verzamel digitaal de 6 laatste loonstroken of uitkeringsspecificaties en doe de aanvraag. Uw aanvraag moet uiterlijk 30 december 2021 bij ons binnen zijn.

Huurverlaging aanvragen? Klik hier.

Ik heb bericht gehad over eenmalige huurverlaging. Betekent dit dat ik 1 maand huurverlaging krijg?

Nee, dit betekent dat uw huur verlaagd wordt en dat u voortaan die netto huurprijs gaat betalen. De servicekosten komen daar nog bij.

De huurprijs kan wel veranderen door bijvoorbeeld woningverbetering. In 2022 wordt per 1 juli weer een jaarlijkse huurverhoging doorgevoerd.

Ik heb bericht over huurverlaging gekregen. Maar mijn inkomen is nu hoger. Gaat de huurverlaging dan wel door?

Ja, uw huurverlaging gaat wel door. Daarvoor wordt gekeken naar het inkomen over 2019.

Ik heb huurverlaging gekregen. Als mijn inkomen hoger wordt, moet ik de huurverlaging dan terugbetalen?

Nee, u hoeft dan niet terug te betalen.

Ik heb in het verleden inkomensafhankelijke huurverhoging gehad. Wat kan ik doen als mijn situatie nu anders is?”

Heeft u  in het verleden inkomensafhankelijke huurverhoging(en) gehad door een hoog inkomen? En is uw inkomen gedaald onder € 44.655,00? Dan kunt u huurverlaging aanvragen van het inkomensafhankelijke deel.

Bel met ons. Dan vertellen wij u hoe u dit kunt doen.

Mijn buren betalen minder huur dan ik. Hoe kan dat?

Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals:

  • Een verhuizing. Als er een nieuwe huurder in een woning komt, dan wordt de huurprijs vaak aangepast. De woning kan daardoor duurder of goedkoper worden. 
  • Verschillende kenmerken van de woning. Bijvoorbeeld een 2e toilet of een ander energielabel.

Mijn inkomen is hoger dan de inkomensgrens. Mag ik in mijn woning blijven wonen?

Ja, u kunt gewoon in uw woning blijven wonen. Dit heeft geen gevolgen voor uw huidige woonsituatie. Als u wilt verhuizen gelden de inkomensregels ook voor u.

Wanneer ontvang ik bericht over de huuraanpassing?

Ieder jaar ontvangt u voor 1 mei een brief over de jaarlijkse huuraanpassing. Dit jaar wordt de huur voor sociale huurwoningen niet verhoogd. Wel kunnen uw servicekosten veranderen. 

Wanneer voeren jullie de jaarlijkse huuraanpassing door?

Ieder jaar passen wij de huren aan op 1 juli. Dat is volgens de regels van de overheid. In 2021 wordt de huur voor sociale huurwoningen niet verhoogd. Wel kunnen uw servicekosten veranderen. 

Meer vragen (5)