Zonnepanelen

Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en voor uw eigen portemonnee. Wij bieden u de mogelijkheid om zonnepanelen op uw woning te laten plaatsen. Helaas is dat voor flats nog niet mogelijk.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Wat is de energie-opbrengst van zonnepanelen?

Dat is onder andere afhankelijk van het aantal panelen. Informatie hierover staat in de folder 'Stralend wonen'.

Heeft uw woning een afwijkend aantal panelen (geen 6, 9 of 12), bel of mail dan met ons. Wij geven de verwachte opbrengst aan u door.

Wie moet de zonnepanelen aanmelden bij Enexis?

Dat moet u zelf doen. Wij kunnen dat niet voor u doen. 

Weet u het aantal panelen en/of de WattPiek niet? Dan kunt u die bij ons opvragen.

De zonnepanelen op het dak werken niet (goed). Wat moet ik doen?

U kunt met ons bellen 038 851 02 00 of mailen naar info@deltawonen.nl. Wij zoeken dan uit wat er aan de hand is. Als het nodig is bellen wij met de leverancier. U krijgt van de leverancier of ons een telefoontje binnen 5 werkdagen.

Hoe kan ik zien wat ik bespaar met zonnepanelen?

In de meterkast wordt tijdens de installatie een slimme meter geplaatst. Deze meter geeft aan hoeveel energie er is teruggeleverd. De totale opbrengst ziet u op de omvormer.

In de folder Stralend wonen vindt u meer informatie.

Ik wil zonnepanelen op mijn woning, hoe regel ik dat?

Bel of mail ons. Wij zorgen er dan voor dat de firma Nooter contact met u opneemt. Zij kijken of uw woning geschikt is voor zonnepanelen.

Als uw woning geschikt is doet Nooter u direct een aanbieding. In die brief staan de kosten en mogelijke opbrengsten.

Woont u in een flatgebouw? Helaas, dan plaatsen wij geen zonnepanelen.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Nee, daarvoor krijgt u geen toestemming. Wel kunt u bij ons een aanvraag voor plaatsing doen. U kunt met ons bellen op 038 851 02 00 of mailen naar info@deltawonen.nl.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Het aansluiten en gebruiken van zonnepanelen heeft invloed op uw energierekening. U gaat een stuk minder stroom inkopen, uw rekening wordt dus lager. U blijft aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook blijft u een contract houden met uw energieleverancier voor het inkopen van de rest van de stroom die u nodig heeft.

Daardoor blijven op de rekening de vaste kosten, de netwerkkosten en het vastrecht staan. Van de overheid ontvangt u een heffingskorting. Die staat ook op de rekening.

Moet ik aan mijn energieleverancier doorgeven dat ik zonnepanelen krijg?

Nee, dat hoeft u niet door te geven. Als u zonnepanelen van ons krijgt, dan regelt de firma Nooter dit met uw energieleverancier. 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Woont u in een flat? Dan kunt u helaas geen zonnepanelen aanvragen. Woont u in een eengezinswoning? Dan beoordelen de firma Nooter en wij of uw woning geschikt is. We kijken naar de ligging van uw woning en de kwaliteit van het dak. En we kijken of er op korte termijn onderhoud aan uw woning gedaan moet worden.

Worden de zonnepanelen door jullie schoongemaakt als ze vuil zijn?

Nee, wij maken de zonnepanelen niet schoon. De panelen hebben een zelfreinigende laag. Bij een flinke regenbui spoelen ze vanzelf weer schoon.

Ik heb een klein huishouden en gebruik weinig stroom. Zijn zonnepanelen geschikt voor mij?

Als u meer dan 1600 kWh per jaar verbruikt kunt u voor zonnepanelen kiezen. Als u minder verbruikt heeft u er weinig voordeel van. 

Werken mijn huishoudelijke apparaten op zonnestroom?

Ja, stroom uit zonnepanelen is precies hetzelfde als stroom die u gewend bent. U merkt geen enkel verschil. U blijft aangesloten bij het energiebedrijf. Als de zon niet schijnt gebruikt u 'gewone' stroom.

Stijgt de bijdrage voor de zonnepanelen mee met de huuraanpassing?

Nee, de bijdrage stijgt niet mee met de huurveraanpassing. Wel kan het bedrag jaarlijks bijgesteld worden met de inflatie. Die is meestal tussen 1% en 2% per jaar.

Waarom kan de bijdrage worden bijgesteld voor inflatie?

Wij houden toezicht en verzorgen het onderhoud en reparaties. De kosten hiervoor zitten in de bijdrage. Het is de verwachting dat die kosten in de toekomst minimaal met de inflatie zullen stijgen. Om een goede werking in de toekomst te garanderen kan het nodig zijn de bijdrage met de inflatie te verhogen.

Als de inflatiecorrectie wordt doorgevoerd, dan gebeurt dat aan het begin van elk jaar. U ontvangt daarvan vooraf bericht. De bijdrage zal nooit met meer dan de inflatie worden bijgesteld.

Hebben de zonnepanelen invloed op de kosten van het vastrecht die mijn energieleverancier in rekening brengt?

Nee, dat is niet het geval. Het vastrecht is een vast administratiebedrag dat uw energiemaatschappij in rekening brengt. Omdat u door de zonnepanelen minder energie gaat afnemen, raden wij u aan een energiemaatschappij te kiezen die een laag vastrecht berekent.

Wat is salderen?

Zonnepanelen wekken altijd stroom op als er voldoende zonlicht is. Als u op dat moment stroom verbruikt, gebruikt u de zonnestroom direct.

Er zijn ook momenten dat u geen of minder stroom verbruikt. De zonnestroom wordt dan terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Ook zullen er momenten zijn dat u wel stroom verbruikt, maar de de zonnepanelen geen of weinig stroom opwekken. De stroom koopt u dan van uw energieleverancier.

Aan het eind van het jaar mag u de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die u van uw energieleverancier hebt ingekocht. Die verrekening heet salderen.

 Meer informatie over de salderingsregeling leest u op de website van Essent.

Wat gebeurt er met mijn zonnestroom als ik niet thuis ben?

Als u niet thuis bent is er bijna geen stroomverbruik in de woning. De stroom van de zonnepanelen gaat dan automatisch naar het energiebedrijf. Zij houden bij hoeveel stroom u levert. Precies dezelfde hoeveelheid stroom mag u op een later moment van het energiebedrijf afnemen. Dit kost u per saldo niets. Bijvoorbeeld als het donker is en de zonnepanelen geen stroom leveren. 

Het maakt dus niet uit wanneer de zon schijnt of wanneer u thuis bent. Alle stroom die uw zonnepanelen opwekken, komt ten gunste van u.

Is in de winter de opbrengst van de zonnepanelen negatief?

Nee, de opbrengst is nooit negatief. In de winter wekken de panelen minder op. Dit wordt tijdens de zomer weer ruimschoots goedgemaakt.

De installatie van de zonnepanelen maakt geluid. Klopt dat wel?

Ja, dat klopt. Per type kan het een verschillende geluid zijn. Het kan zoemen, snerpen of het geluid van een draaiende ventilator zijn.

’s Ochtends en na een grote wolk kan er een tikkend geluid zijn.

De geluiden zijn per type zonnepanelen verschillend. Ook de omgeving waar de omvormer hangt is bepalend. Hoe warmer de plek, hoe meer geluid (er wordt dan meer gekoeld).

Waar vind ik de EAN-codes voor de energiemonitoring van Zonnepanelen?

U kunt die vinden op de website www.eancodeboek.nl. Vul de postcode en het huisnummer in. Scroll naar beneden, daar staat de code.

Meer vragen (15)