Reageren op een huurwoning in Kampen of Zwolle

Bent u op zoek naar een sociale of vrije sector huurwoning in Kampen of Zwolle? Reageer dan op nieuw woningaanbod op de website de Woningzoeker. Hier vindt u dagelijks nieuw aanbod. Om te kunnen reageren heeft u een inschrijving als woningzoekende nodig. 
 

Veel gevraagd over Reageren op een huurwoning in Kampen of Zwolle

Kan ik mijn reacties op woningen verwijderen?

Algemeen

Ja, dat kan. U kunt uw reactie niet meer verwijderen als u de woning aangeboden heeft gekregen.

Hoe reageer ik op beschikbare woningen in de Woningzoeker?

Algemeen

Als u ingeschreven staat en voldoet aan de voorwaarden, kunt u maximaal 2 reacties actief hebben op de Woningzoeker

Ziet u een woning waar u liever op reageert? Verwijder dan 1 van de eerste reacties. U kunt daarna reageren op de woning van uw voorkeur. Als een advertentie sluit, kunt u weer een nieuwe reactie plaatsen.

Wat betekent passend toewijzen voor mij?

Algemeen

Als u op zoek bent naar een woning, dan komt u niet in aanmerking voor elke huurwoning. Bij het toewijzen van een woning kijken we naar het totale inkomen van alle meeverhuizende personen. Kinderen niet meegerekend. Dit noemen wij verzamelinkomen. 

We kijken ook naar de grootte van uw huishouden. Dat zijn alle verhuizende personen, ook kinderen.

  • Uw kinderen tellen mee als zij bij u wonen. Ook als dat een deel van de week of maand is.
  • Bent u zwanger? Dan telt het kind niet mee voor de huishoudgrootte.

 Dit samen bepaalt op welke woningen u kunt reageren.

Wanneer moet ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Algemeen

Als u actief woningzoekende bent adviseren wij u de inkomensverklaring alvast aan te vragen. U kunt deze kosteloos opvragen bij de Belastingdienst via:

De website van de Belastingdienst. 

  • Inloggen op Mijn Belastingdienst (opent een nieuw venster).
  • U logt in met uw DigiD-codes.
  • Klik op ‘mijn gegevens’.
  • Klik op ‘inkomensverklaring opvragen en geregistreerd inkomen bekijken’.
  • Klik daana op ‘inkomensverklaring opvragen’ bij het jaar waarvoor u een inkomensverklaring wilt.
  • Er opent een pdf. Die u kunt opslaan of afdrukken.

Of via:

Het gratis telefoonnummer 0800 05 43. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat u de verklaring binnen heeft. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) nummer bij de hand. Dit nummer vindt u op uw rijbewijs of identiteitsbewijs.

Moet ik iedere dag het woningaanbod op de Woningzoeker bekijken?

Algemeen

Iedere dag plaatsen wij nieuwe woningen op de website van de Woningzoeker. Deze advertenties staan er 5 dagen op.


Heeft u heel specifieke woonwensen? Maak een zoekprofiel aan en vink aan dat u een tipbericht wilt ontvangen. U krijgt dan een mail als een woning van uw voorkeur geadverteerd wordt.

Wat is een zoekprofiel in de Woningzoeker?

Algemeen

Met een zoekprofiel geeft u aan wat voor woning u zoekt. U kunt aangeven of u een tipbericht wilt ontvangen. Voldoet een woning aan uw zoekprofiel in De Woningzoeker? Dan krijgt u een e-mail.  

Veel wensen in het zoekprofiel? Dan maakt u minder kans op een woning. Vult u bijvoorbeeld 4 slaapkamers in? Dan krijgt u geen tipbericht als er een woning met 3 slaapkamers en een zolder vrij komt. U ziet die woning dan ook niet op uw persoonlijke pagina op de website.

Heeft u interesse in de woning? Reageer dan op de advertentie.

Wat is een tipbericht in de Woningzoeker?

Algemeen

Dat is een e-mail die u krijgt als er een woning in de Woningzoeker komt die aan uw zoekprofiel voldoet. Dat zoekprofiel stelt u zelf in via Mijn pagina.

Wat is een blokkade in de Woningzoeker?

Algemeen

Uw inschrijving kan om verschillende redenen geblokkeerd worden. Bijvoorbeeld als u niet reageerde op een woningaanbieding of bij het weigeren van een woning in de spoedmodule. Een blokkade is meestal tijdelijk en zichtbaar bij uw inschrijving. Kijk voor meer informatie op de Woningzoeker.

Ik reageer op een woning op de website van de Woningzoeker en ik krijg de melding 'U kunt niet op deze woning reageren'. Hoe komt dat?

Algemeen

Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat u alleen kunt reageren op woningen die passen bij uw inkomen. Staan uw inkomensgegevens en aantal meeverhuizende personen goed bij uw inschrijving? Dan reageert u op een woning die niet past bij uw situatie.

Ook als u niet aan andere voorwaarden voldoet die bij een woning horen krijgt u een melding. Bijvoorbeeld als u jonger bent dan 55 jaar en op een seniorenwoning wilt reageren.

Wat is passend toewijzen?

Algemeen

Sinds 1 januari 2016 zijn wij wettelijk verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dat betekent dat wij al onze sociale huurwoningen moeten verhuren aan woningzoekenden met een inkomen dat volgens de wet 'past' bij de huurprijs.

Zo voorkomen we dat mensen met de laagste inkomens in te dure huurwoningen gaan wonen.

Mijn huidige inkomen is (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring van de Belastingdienst staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Algemeen

Ja, u kunt reageren op duurdere woningen. Vul bij uw inschrijving op de website uw huidige inkomen in. Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, hogere inkomen. Dat inkomen moet natuurlijk wel passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Krijgt u een woningaanbieding? Dan moet u het inkomen aantonen met loonstroken en de inkomensverklaring van de Belastingdienst.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Algemeen

Ja, u kunt reageren op goedkopere woningen. Zorg dat uw huidige inkomen juist ingevuld is bij uw inschrijving op de website.

Wij kunnen de woning toewijzen op basis van het nieuwe, verlaagde inkomen. Wij vragen u wel aan te tonen dat uw inkomen lager is. Dat kan bijvoorbeeld met een loonstrook. Het inkomen moet dan natuurlijk passend zijn bij de woning waarop u reageert.

Ik heb veel spaargeld of eigen vermogen. Mag ik reageren op een duurdere huurwoning?

Algemeen

Uw eigen vermogen of spaargeld is al meegeteld in uw verzamelinkomen van de Belastingdienst. Dat inkomen is bepalend op welke woningen u kunt reageren. Meer info vindt u op de Woningzoeker.

Ik huur een woning van jullie. Wat zijn de gevolgen van passend toewijzen voor mij?

Algemeen

Voor u verandert er niets. Passend toewijzen geldt alleen voor nieuwe verhuringen. Gaat u op zoek naar een andere woning? Dan krijgt u te maken met passend toewijzen.

Mijn woning wordt gesloopt. Geldt de voorrang ook voor een woning in een andere plaats?

Algemeen

Nee, uw extra inschrijfduur geldt alleen in uw eigen woonplaats en eventueel in andere woonplaatsen als dat is afgesproken in het Sociaal Plan. U kunt natuurlijk wel met uw eigen inschrijving reageren op woningen buiten uw woonplaats. Dan geldt uw extra inschrijfduur niet.

In welke module van de Woningzoeker kan ik reageren?

Algemeen

Als uw verzamelinkomen lager is dan € 47.699,00 kunt u reageren op woningen in de wens-spoedmodule. Voor 2 of meer persoonshuishouden geldt een verzamelinkomen lager dan € 52.671,00. Verdient u meer? Dan kunt u reageren in de vrije sectormodule.

In de direct te huur module staat bij de woningadvertentie vermeld welke inkomensvoorwaarden gelden.

Wat zijn vrije sector woningen in Kampen/Zwolle?

Algemeen

Vrij sector woningen zijn er voor 1 persoons huishoudens met een inkomen vanaf € 47.699,00 en met een huurprijs vanaf € 879,67. Voor 2 of meer persoons huishoudens geldt een inkomen vanaf € 52.671,00. Voor deze woningen kunt u geen huurtoeslag aanvragen. 

Soms wordt een woning met een huur onder de huurtoeslaggrens in de vrije sectormodule geplaatst. Hiervoor verschillen de inkomenseisen per woning. U vindt deze in de advertentie.

Reageren kan via de Woningzoeker

Ik ben student, kan ik ook reageren op woningen in de Woningzoeker?

Algemeen

Ja dat kan. SWZ en Openbaar Belang bieden appartementen aan waarvoor ook studenten in aanmerking komen. Wij bieden geen woningen aan voor studenten.

28 Jaar of ouder? Dan wordt u niet meer als student gezien.

Ik zie een woning in Kampen/Zwolle leeg staan. Kan ik daar wonen?

Algemeen

Nee, alle woningen verhuren wij via de Woningzoeker. Soms staat een woning wat langer leeg, dat heeft meestal te maken met onderhoud. Het kan ook zijn dat de woning door ons verkocht wordt.

Ik zoek een woning in Kampen/Zwolle. Waar kan ik zien wat het energielabel is?

Algemeen

Op de Woningzoeker staat bij de advertentie van de woning het energielabel.

Bij de advertentie op de Woningzoeker staat ‘voorrang voor doorstroom’. Wat betekent dat?

Algemeen

Er zijn woningen die we met "voorrang voor doorstroom" adverteren. Bent u een woningzoekende? Laat u een huurwoning achter? Dan heeft u mogelijk voorrang op andere woningzoekenden.

De voorwaarden kunnen verschillen en worden in de advertentie van de woning vermeld.