Urgentie Kampen en Zwolle

Zoekt u een woning in Kampen of Zwolle? Dan kunt u geen urgentie krijgen. Wilt u met spoed een huurwoning? Maak dan gebruik van de spoedmodule op de Woningzoeker. De spoedmodule is bedoeld voor mensen uit de gemeenten Zwolle, Kampen en IJsselmuiden, die snel een woning nodig hebben. In de spoedmodule werken we niet met inschrijfduur, maar met loting. Bij loting maakt iedereen evenveel kans en gaat het niet om wie de langste inschrijfduur heeft. Om te kunnen reageren heeft u wel een inschrijving nodig als woningzoekende.

Veel gevraagd over Urgentie Kampen en Zwolle

Kan ik urgentie aanvragen voor een huurwoning in Kampen/Zwolle?

Algemeen

Nee, u kunt geen urgentie aanvragen. Woont u minimaal 1 jaar aansluitend in de gemeente IJsselmuiden, Kampen, Zwolle, Zwartewaterland of Steenwijkerland? Dan kunt u reageren op de spoedmodule. Die woningen worden toegewezen door loting. Inschrijfduur is dan niet van toepassing. 

Is er een acuut huisvestingsprobleem? Dan is er de hardheidsclausule. Een voorbeeld is brand of een andere, zeer ernstige, situatie waarbij de woning plotseling onbewoonbaar is.

Bij situaties waarin haast is, maar geen acuut huisvestingsprobleem, is geen hardheidsclausule van toepassing (bijvoorbeeld scheiding, verbroken relatie of zwangerschap). Meer informatie? Kijk bij de veelgestelde vragen op de Woningzoeker.

Wat betekent wijkvernieuwingsurgentie in Kampen/Zwolle?

Algemeen

Gaan wij uw huurwoning slopen? Dan heeft u recht op vervangende woonruimte. Om een nieuwe huurwoning te krijgen, schrijft u zich (gratis) in bij de Woningzoeker. Wij geven u dan de urgentiestatus Wijkvernieuwingsurgent. Dit betekent dat u extra inschrijfduur krijgt bovenop uw gewone inschrijving. U maakt daarmee meer kans op andere woonruimte.

Ik heb een nieuwe baan in Kampen/Zwolle. Krijg ik voorrang op een woning?

Algemeen

Nee, er is geen voorrangsregeling voor mensen die in ons werkgebied werken. U kunt zich inschrijven als woningzoekende op de Woningzoeker.

Ik ben zwanger, heb ik recht op een grotere woning in Kampen/Zwolle?

Algemeen

Nee, u heeft geen recht op een grotere woning. U kunt zich inschrijven als woningzoekende voor een grotere woning op de Woningzoeker.

Ik heb medische beperkingen en moet naar een aangepaste woning in Kampen/Zwolle. Hoe regel ik dat?

Algemeen

U kunt zich melden bij de gemeente voor een Wmo indicatie. Na beoordeling kunt u in Kampen een indicatie krijgen om te kunnen reageren op aangepaste woningen in  de Woningzoeker. In overleg met de gemeente wordt de woning toegewezen. Dit is niet volgens de rangorde die in de Woningzoeker staat.

In Zwolle zoekt de gemeente zelf een passende Wmo kandidaat bij een aangepaste woning.

In Zwolle zijn 2 Fokusprojecten. In die projecten zijn woningen voor mensen met een ernstige lichamelijke handicap. Er is de mogelijkheid voor persoonlijke verzorging en verpleging. Kijk voor meer informatie op de website van Fokuswonen.

Ik kan mijn koopwoning niet meer betalen. Kom ik in aanmerking voor een huurwoning in Kampen/Zwolle?

Algemeen

Het maakt niet uit waar of hoe (huur of koop) u woont. U kunt zich altijd inschrijven als woningzoekende voor een huurwoning. U krijgt geen voorrang. Inschrijven doet u via de Woningzoeker.

Ik ben dakloos. Kan ik met spoed een woning in Kampen/Zwolle krijgen?

Algemeen

Nee, u kunt terecht bij andere instellingen. Bij 'de Herberg' kunt u mogelijk terecht voor noodopvang. U kunt zich ook inschrijven als woningzoekende op de Woningzoeker. U krijgt geen urgentie. Wel kunt u kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden van de spoedmodule.

Ik ben mantelzorger in Zwolle/Kampen. Kan ik voorrang krijgen op woonruimte?

Algemeen

U kunt hierover bij uw gemeente informeren. Via de corporaties wordt geen voorrang verleend.