Column: De echte energiearmoede vindt plaats in de natuur
Column Martijn Sweitser, adjunct directeur Wonen
De echte energiearmoede vindt plaats in de natuur
'Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar de milde temperaturen van afgelopen weken zijn een wrang geluk bij een ongeluk. Want laten we wel zijn: bladeren aan de boom in november is niet normaal. Maar de hoge energierekening van gasverbruikers ook niet. Onze collectieve aandacht voor de energierekening en allerlei energie apps is groot. Vanuit deltaWonen werken we gestaag verder aan onze strategie ‘CO2 naar beneden’. Met het verduurzamen van 500 huizen per jaar en het bouwen van goede energie opwekkende huizen.
Maar is dat wel genoeg? Want inwoners hebben nú te maken met een hoge energierekening en we verwachten veel betaalproblemen.
De grote hausse van betaalachterstanden lijkt uit te blijven als we navraag doen bij onze afdeling klantadvies. Ook incasso meldt een stabiele lijn van betaalachterstanden. Tegelijk hebben we een gevoel van ongemak en doen we meer dan wachten.
We informeren onze huurders actief met tips om energie te besparen. Dat is de kortste klap: wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Maar ook: hoe vraag ik energietoeslag aan? Waar kan ik terecht met betaalproblemen? En hebben jullie ook tochtstrips voor mij (antwoord: JA).
En toch blijft de vraag knagen: hoe komt het dat er relatief weinig mensen bellen die in de knel komen. Daarom starten we een onderzoek. Eerst met een poll in het huurdersmagazine Betaalbaar & Duursaam wonen en binnenkort ook met een energiemonitor.
Uit de poll uit het huurdersmagazine blijkt: we informeren onze huurders goed over maatregelen, verduurzaming en voorzieningen. Ook blijkt dat 1/3 van de bij ons hurende huishoudens zich zorgen maakt over of de huur en energie nog kunnen worden betaald. En dat is zorgelijk.
Dus blijven we ons de komende tijd inzetten met een taakgroep energie die wekelijks de inkomende vragen monitort en actie onderneemt om nog beter te helpen. Zoals het ondersteunen van Coos die namens de Zwolse corporaties tocht vermindert en duurzaam licht in de duisternis brengt.
Uiteindelijk werken we toe naar huizen waar stabiele en betaalbare woonlasten normaal zijn. Woningverbetering en nieuwbouw. Waar energieverbruik laag is en opwekking optimaal. Niet alleen in tijden van crisis maar altijd. Dat is ook beter voor ons klimaat. Zo geven we ruimte aan een duurzame toekomst.'