Duurzaam moderniseringsproject Zwolle afgerond

Zwolle is 72 energiezuinige en moderne appartementen rijker. Aan de Middelweg liet deltaWonen drie portiekflats met 60 appartementen en 12 garageboxen verduurzamen en moderniseren tot 72 energiezuinige appartementen. Het project werd in opdracht van deltaWonen gerealiseerd door TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, daarin bijgestaan door leerlingen van het Deltion College.

Officiële afronding
Dankzij de samenwerking tussen deze drie partijen konden 72 huurders de afgelopen maanden hun intrek nemen in hun nieuwe appartement. Dinsdag 6 juli 2021 werd het project officieel afgerond met enkele betrokkenen van de samenwerkende partijen. Dat gebeurde in het bijzijn van wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle. Na enkele korte toespraken werd een afsluitende film over het project vertoond. In deze film onder meer de onthulling door 2 Deltion-studenten van een plaquette aan een zijgevel van een van de drie gebouwen. De bewoners werden eveneens verrast met een presentje. Dit werd hen aangeboden door de drie samenwerkende partijen. Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Met dit project leveren we een hele mooie bijdrage aan een aantal grote opgaven in Nederland zoals de woningnood en CO2-reductie. We hebben de woningen gemoderniseerd en verduurzaamd in plaats van gesloopt, we hebben extra woningen gecreëerd en we hebben een hybride leeromgeving geboden aan studenten. Ik ben trots op de samenwerking met de betrokken partijen en vooral het eindresultaat.”

Circulariteit en duurzaamheid
BDG Architecten tekende voor het ontwerp van dit moderniseringsproject. Een voorwaarde was om de karakteristieke uitstraling van de gevels te behouden. Daarnaast speelden circulariteit en duurzaamheid een belangrijke rol in dit project. De casco’s van de drie gebouwen bleven behouden en zoveel mogelijk materialen en producten, zoals binnenwanden, werden opnieuw gebruikt. Om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen, was het noodzakelijk om alle installaties te vervangen. Warmteopwekking gebeurt nu vanuit een technische ruimte op het dak en in de woningen zijn micro boosters (plug & play water/water warmtepompboilers) geplaatst. De woningen zijn voorzien van balansventilatie met warmteterugwinning en op het dak liggen zonnepanelen. Door deze aanpassingen in combinatie met goede beglazing en schilisolatie werden voor de appartementen aanzienlijke verbeteringen bereikt op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid. Dennis Dibbets, directeur Koopmans Bouw: “We hebben met alle samenwerkende partijen een mooi resultaat bereikt en ook de juiste keuze gemaakt door niet te slopen. Dit draagt bij aan circulariteit en duurzaamheid op de lange termijn. Super dat wij vanuit Koopmans hieraan onze bijdrage konden leveren.”

Inclusiviteit
Studenten van verschillende bouwopleidingen van het Deltion College in Zwolle werkten mee aan het verduurzamen en moderniseren van de appartementen. Dat gebeurde onder toeziend oog van leermeesters van Koopmans. Ook kregen de studenten van hun eigen docenten theorielessen op de bouwlocatie. Voor alle betrokken partijen was dit een goede gelegenheid om onderwijs en praktijk nog beter op elkaar te laten aansluiten. Dit biedt perspectief voor goed opgeleide jonge vakmensen in de bouw. “Voor mbo-studenten is leren in échte praktijksituaties de beste vorm van leren. Zo ook voor onze studenten die hebben meegewerkt aan de Middelweg; omgaan met échte opdrachtgevers, omgaan met tijdsdruk en onderdeel zijn van een team. Daar hebben ze veel van geleerd. En tegelijkertijd zijn alle studenten supertrots dat ze letterlijk hun steentje hebben bijgedragen aan deze prachtige woningen. Dat geeft een boost aan hun motivatie. Zo zie je maar; leren in het écht loont!’, aldus Kees Stam, leraar Bouwkunde van het Deltion College.”

Over deltaWonen
Wij geloven dat een thuis voor iedereen hét fundament is voor groei en geluk. Daarom verhuren, (ver)bouwen en beheren wij als woningcorporatie sociale huurwoningen. Op dit moment zo’n 15.000 woningen in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek. Wij lopen voortdurend voorop bij het creëren van sterke, circulaire en inclusieve buurten. Dit doen wij samen, met ongeveer 200 collega’s, verspreid over de locaties Zwolle en Kampen. Iedereen bij deltaWonen draagt - direct of indirect - bij aan het woon- en leefgeluk van onze huurders en daarmee aan een gelukkige samenleving. Natuurlijk vinden wij het belangrijk wat wij doen. Maar hóe wij de dingen doen, vinden we minstens zo belangrijk. Daarom werken we bij deltaWonen volgens 4 kernwaarden: respectvol, professioneel, verbindend en verrassend.

Over Deltion
Deltion is er voor iedereen. Of je nu jong of oud bent. Een eigen bedrijf hebt of net klaar bent met het vmbo. Het Deltion College werkt dagelijks vol enthousiasme aan de opleidingen van onze studenten. Iedereen kan een opleiding volgen op de manier die het best bij hem of haar past. We zijn gevestigd in Zwolle. Als partner willen we een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in onze regio. We hebben de faciliteiten en maatschappelijke blik die ervoor zorgen dat studenten en medewerkers zich zo succesvol mogelijk ontwikkelen. In hun beroep, de maatschappij en privéleven.

Over TBI-onderneming Koopmans
Koopmans Bouwgroep uit Enschede is onderdeel van TBI en ontwikkelt, bouwt en onderhoudt gebouwen waar mensen wonen, werken, leren en hun vrije tijd doorbrengen. Daarvoor zoekt Koopmans altijd creatieve en innovatieve oplossingen die worden gecombineerd met gedegen vakmanschap. TBI is concern die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. Het zijn allen ondernemingen die beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw & Ontwikkeling en Infra. De totale bedrijfsopbrengst van 2020 bedroeg € 2.013 miljoen.