Een gesprek over mensen die letters zien als een obstakel, in plaats van een hulpmiddel

foto taalpunt 5.JPG

In deze Boekenweek gaan Taalpunt-docent en 2 medewerkers van deltaWonen in gesprek over laaggeletterdheid. Waarom het belangrijk is om laaggeletterden te helpen. En wat het Taalpunt en deltaWonen kunnen doen. 

Dat laaggeletterdheid nog steeds zo’n probleem is in Nederland, hoeven we niet uit te leggen. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. “De schaamte die ze ervaren is verpletterend,” aldus Anneke Jansen, docent van Taalpunt Zwolle. Wonny (projectleider laaggeletterdheid deltaWonen) en Anita (woonconsulent deltaWonen en Taalcoach) verruilen deze middag hun werkplek bij deltaWonen voor een huisje van taal, middenin de bibliotheek van Zwolle. Zij gaan tijdens deze Boekenweek samen in gesprek over mensen die letters zien als een obstakel, in plaats van een hulpmiddel.

“Mij valt toch niets te leren, is wat veel laaggeletterden denken,’’ vertelt Anneke. “Dat is zonde, want vaak is er zoveel vooruitgang te behalen.” Voor Jansen is het dan ook normaal dat iedereen dit moet kunnen leren. Het Taalpunt in de Stadkamer biedt uitkomst. “Bij het Taalpunt kunnen mensen zich melden met een hulpvraag. Ons speciale spreekuur geeft mensen de kans vrij naar binnen te lopen. Ze kunnen ook een afspraak maken.” Het Taalpunt heeft veel contact met belangrijke instanties, zoals het sociaal wijkteam, gezondheidszorg, schuldhulpverlening en de gemeente Zwolle. En er worden hier vrijwilligers opgeleid tot Taalcoach.

Lees het hele interview in de pdf (bijlage) 

Terug naar overzicht