Geveltuinen: dit zijn de voordelen

Een geveltuin is een strook met planten tegen de gevel van je huis. Een smal tuintje, mét grote impact. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de biodiversiteit, maar het fleurt de buurt ook nog eens helemaal op. Zeker als je bijvoorbeeld in de binnenstad van Kampen of Zwolle woont, waar weinig of geen ruimte is voor een tuin. Én als je het ook nog eens samen met de buren aanpakt, is het ook nog gezellig!

De voordelen

Wist je dat je een geveltuin eenvoudig en zonder al te veel kosten aan kunt leggen. Een kleine moeite met een hoop voordelen. We hebben een paar voordelen voor je op een rijtje gezet.

Koele straat
Geveltuinen dragen bij aan een koelere straat. Vooral bladrijke planten verdampen water én dat geeft verkoeling. Een natuurlijke airconditioning dus, wel zo prettig op een hete zomerdag!

Temperatuur in huis
Een geveltuin met klimplanten heeft ook binnenshuis effect op de temperatuur, omdat muren onder bedekking van planten minder snel opwarmen en afkoelen.

Omdat sommige klimmers zich aan de gevel hechten, hebben we liever niet dat je een Wingerd, Blauwe regen, Duitse pijp of klimop gebruikt. Een mooie roos of Kamperfoelie staat ook prachtig tegen de gevel.

Luchtkwaliteit
Meer planten in de straat vangen samen meer fijnstof uit de lucht. Daarbij geven planten zuurstof af. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de straat.

Biodiversiteit
Een geveltuin is stadsnatuur en dat trekt bijen, vlinders en vogels aan. En zeg nou zelf: wat is er gezelliger dan vogelgezang?

Spelregels voor aanleggen geveltuin

Voor het aanleggen van een geveltuin heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Er zijn wel een aantal spelregels. Kijk snel voor de spelregels op de website van jouw gemeente:

Zwolle

Kampen