Woningcorporaties gaan passend toewijzen

passend-toewijzen-blokhuisje.jpg

Er is een nieuwe Woningwet. Hierin staat dat woningcorporaties vanaf 1 januari 2016, woningen   alleen nog "passend" mogen toewijzen . Dat betekent dat het inkomen van huurders moet passen bij de huur van de woning. De nieuwe regels gelden alleen bij verhuizing; voor mensen die niet gaan verhuizen verandert er niets.    

De nieuwe regels hebben gevolgen voor mensen die een huurwoning zoeken. Zij hebben minder keus uit het aanbod van huurwoningen. Woningen die in december te huur komen, worden vaak pas in januari echt verhuurd. Daarom voert deltaWonen de nieuwe regels al op 1 december in.   

Wat verandert er?
Huurders met een laag inkomen, hebben recht op huurtoeslag. Voor hen gelden vanaf 1 december   maximale huurprijzen waar zij een woning voor mogen huren. Wat de maximale huurprijs is, wordt ook bepaald door het aantal mensen in het huishouden.  

Voor huishoudens met één of twee personen is dat een huurprijs van € 576,-
Voor huishoudens met drie of meer personen is dat een huurprijs van € 618,-

Huurders met een hoger inkomen, hebben geen recht op huurtoeslag. Zij krijgen op basis van hun inkomen en gezinssamenstelling,   de duurdere huurwoningen toegewezen. (tot € 710,-)  

Waarom deze nieuwe regels?
Deze wetsregel is ingevoerd omdat steeds meer mensen in een huurwoning wonen, die eigenlijk te duur voor hen is. Door woningen passend te gaan toewijzen, komen deze mensen minder snel in financiële problemen.

DeltaWonen vindt het belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor elk inkomen. Daarom gaan wij de huurprijzen van veel woningen aanpassen. Dat gebeurt als de woningen vrijkomen bij verhuizing.

Wat betekent dit voor u?
De nieuwe regels gelden alleen als u gaat verhuizen naar een (andere) sociale huurwoning. Als u wilt verhuizen naar een nieuwe sociale huurwoning, moet de huurprijs van de nieuwe woning passen bij uw inkomen. Voor mensen met lage inkomens, die recht hebben op huurtoeslag, gelden maximale huurprijzen. En voor mensen met een hoger inkomen, gelden minimale huurprijzen waar zij een woning voor kunnen huren

Uw inkomen is dus belangrijk bij de vraag welke woning u kunt huren. Maar ook het aantal mensen in uw huishouden telt mee. 

Klopt uw opgegeven inkomen nog steeds? 

Als u op een woning reageert, moet u uw inkomen opgeven. Het is belangrijk dat dit inkomen klopt! De woningcorporatie vraagt u bij toewijzen van een huurwoning altijd om een inkomensverklaring van de belastingdienst. Deze kunt u gratis opvragen bij de belastingdienst. Hierop staat uw wettelijke inkomen. Het inkomen op dit formulier moet passen bij de huurprijs van de woning. Als dit niet klopt, mogen wij de woning niet aan u toewijzen.   

Om teleurstelling te voorkomen, raden wij u aan om te kijken of het inkomen dat u heeft opgegeven in uw account op De Woningzoeker nog steeds klopt!

 

Terug naar overzicht