Flexwonen

DeltaWonen gaat in Zwolle en Kampen op verschillende plekken flexwoningen bouwen. Dit zijn sociale huurwoningen die voor een periode van 10 tot 15 jaar op een locatie komen te staan en die vervolgens ergens anders kunnen worden geplaatst. DeltaWonen maakt gebruik van flexwoningen, omdat we hiermee in korte tijd veel nieuwe woningen kunnen bouwen. In 2023 en 2024 komen er hierdoor ongeveer 90 nieuwe woningen bij in Zwolle en zo’n 30 nieuwe woningen in Kampen.

Woningnood
In heel Nederland zijn veel mensen zijn op zoek naar een huis. De druk op de woningmarkt is groot. Dat is ook zo in Zwolle en Kampen. In de komende jaren bouwen we veel woningen bij, maar dat kost tijd. Daarom kiezen we, naast de bouw van ‘gewone woningen’, voor flexwoningen. Zo kunnen sneller veel betaalbare huurwoningen bouwen. Daarmee helpen we een grote groep mensen die dringen op zoek is naar woonruimte.

Flexwoningen
De woningen zijn gemiddeld tussen de 30 en 50 vierkante meters. Het zijn zelfstandige woningen, dus elke woning heeft een eigen keuken en badkamer met toilet. Ze zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. Het zijn woningen van een goede kwaliteit. We letten er ook op dat ze er mooi uitzien. Zo bouwen we in korte tijd veel volwaardige woningen.

Voor wie zijn deze woningen bedoeld?
De tijdelijke woningen zijn voor één- en tweepersoonshuishoudens. Ze worden verhuurd via de Woningzoeker. Dit is de gebruikelijke manier van de verhuur van onze woningen.
De huurders krijgen een tijdelijke huurovereenkomst, voor de periode dat de omgevingsvergunning geldt. Iedere huurder van een tijdelijke woning behoudt de inschrijfduur van De Woningzoeker, zodat ze makkelijker weer aan een andere woonruimte kunnen komen.

Per locatie kan er sprake van zijn dat een deel van de woningen bestemd is voor mensen die wat extra aandacht of begeleiding nodig hebben en statushouders. Dit noemen we 'bijzondere doelgroepen'. Deze groepen willen we zoveel mogelijk verspreid over de stad laten laten wonen. Dat zorgt namelijk voor een betere integratie van de mensen die tot deze doelgroepen behoren. Ook zorgt dat ervoor dat er per locatie verschillende mensen komen te wonen. Dat noemen we een gezonde mix van doelgroepen.

Locaties
Op dit moment zijn we nog in gesprek met de gemeentes Zwolle en Kampen over de locaties waar de flexwoningen komen. Zodra hierover meer bekend is, brengen we de buurt hiervan op de hoogte. Houd deze website in de gaten voor meer nieuws.