Zwolle: Tippe Stadshagen

Ligging van de wijk
De Oetbertinkstraat ligt in de wijk De Tippe, aan de westkant van de wijk Stadshagen. U woont hier op fietsafstand van het centrum van Zwolle, het winkelcentrum Stadshagen en van de wijk Westenholte. Er is een goede verbinding met het openbaar vervoer en met de snelweg.

Het project
Samen met bouwbedrijf Plegt-Vos hebben we in De Tippe 29 Nul Op de Meter-woningen (NOM-woningen) gebouwd. De woningen zijn allemaal zeer energiezuinig. Ze hebben energie-opwekkende en -besparende voorzieningen gekregen, zoals vloer,- spouw- en dakisolatie en zonnepanelen.  De woningen zijn luchtdicht, zodat er zo min mogelijk energie (warmte) verloren gaat.

De woningen zijn grotendeels gemaakt door middel van CLT en houtbouw: de vloeren (met uitzondering van de begane grond) en wanden zijn van hout gemaakt. 

Daarnaast zijn de woningen gasloos. Voor het verwarmen en het warme water wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp met boiler. Op de begane grond en eerste verdieping ligt vloerverwarming.

Bij een gemiddeld gebruik heeft u in de toekomst geen hoge energierekening. Meer uitleg? Bekijk het filmpje hieronder.

Wat voor woningen staan er?
We hebben 29 eengezinswoningen gebouwd. De woningen hebben allemaal 3 slaapkamers en een zolder bereikbaar met een vaste trap. De berging bevindt zich op de kopse kant van de woningen (zie situatietekening).

De woningen liggen rondom een gemeenschappelijk middenterrein. Dit terrein is voorzien van een wadi. Dit is een verdiept gedeelte in het terrein waar overtollig regenwater op natuurlijke wijze wegzakt.

CLT en houtbouw: goed voor het milieu
De keuze voor CLT en houtbouw is gebaseerd op het feit dat deltaWonen meer circulair en minder milieubelastend wil bouwen.
CLT staat voor cross-laminated timber. CLT is een vorm van houtbouw die bestaat uit drie houten platen van één laag, die (haaks) op elkaar gelijmd worden. Dat zorgt voor een erg sterk bouwdeel.

CLT is een duurzame manier van bouwen: de houten onderdelen worden al in de fabriek gemaakt en hoeven daarna alleen maar in elkaar gezet te worden op de bouwplaats. In de fabriek heb je geen last van weersomstandigheden. Die dingen zorgen samen voor een snel bouwproces, zonder fouten. Bovendien kun je de houten onderdelen hergebruiken: je hoeft niet te slopen. 

Doordat de onderdelen in de fabriek worden gemaakt, zijn er minder ritten met bouwonderdelen naar de bouwplaats nodig. Dat zorgt er ook voor dat CLT en houtbouw beter zijn voor het milieu.

Hout in z'n puurste vorm
We gebruiken niet alleen hout voor de buitenzijde, maar ook binnen in de woningen: de dragende binnenwanden (de wanden met de buren) en de vloeren zijn van massief hout. Ook de dunnere binnenwanden bestaan uit een houten frame, afgewerkt met gipsplaten.

Het speciale aan deze woningen is dat de dragende binnenwanden en plafonds in houtlook worden opgeleverd. U ziet hout in zijn puurste vorm. Voor de afwerking en inrichting zijn aparte spelregels, die u vooraf verteld worden. 

De buitengevels zijn geïsoleerd.  Ze worden afgewerkt met hout (rabatdelen) of met minerale steenstrips. De kap op de woning is ook geïsoleerd en van hout.
Het enige onderdeel in de woning dat niet van hout is, is de begane grondvloer – dit is een geïsoleerde betonnen plaat. Als afwerklaag komt er wel een cementdekvloer op de begane grond en verdiepingen.

Let op: de volgende foto's zijn gemaakt tijdens de bouw. Ze zijn bedoeld om een indruk te geven van hoe de houten wanden en plafonds eruit zien in de woning. De woningen worden nog verder afgewerkt.

      

     

Voor wie zijn de woningen bedoeld?
De woningen zijn bestemd voor personen van 18 jaar en ouder. De woningen zijn alleen beschikbaar voor huishoudens van twee of meer personen.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)
De EPV is een bedrag dat u als huurder aan deltaWonen betaalt voor uw energiezuinige woning. Deze vergoeding mogen wij vragen voor de kosten die wij hiervoor maken. U krijgt hiervoor een comfortabele en duurzame woning. De vergoeding bepalen wij op basis van gebruiksoppervlakte van de woning. Voor deze woningen is het bedrag vastgesteld op € 93,46 per maand. Klik hier voor meer informatie

Informatie over gebruik van de woning
Als u een woning krijgt toegewezen, krijgt u van de organisatie Woonsupportplus meer informatie over het gebruik van de woning. U kunt dan bij de aanschaf van spullen rekening houden met de adviezen. Op deze manier maakt u zo goed mogelijk gebruik van de woning en dit heeft positieve invloed op uw elektraverbruik.

Zelf aangebrachte voorzieningen
Houd er rekening mee dat zelf aangebrachte voorzieningen niet altijd mogelijk zijn. Dit komt door de eisen die gesteld worden aan een NOM-woning.

Verhuurd
De woningen zijn klaar. De nieuwe huurders hebben ondertussen de sleutel ontvangen. Wij wensen hen veel woongeluk.

 

Locatie