‘Op jezelf wonen én iets moois toevoegen’

Zoveel jaar stond ze nog niet ingeschreven, want Jente is pas 21, dus een sociale huurwoning zou nog lang kunnen duren. Totdat ze de flyer zag voor deze community, waarin 6 studenten werden gezocht. “Ik was al enthousiast vóórdat ik de advertentie zag”. Vandaag ontving ze dan eindelijk de sleutel.

Een mooie kans om anderen te helpen

Op dit moment woont Jente nog in een studentenhuis. “Heel gezellig, maar ik was al een tijdje op zoek naar een plek voor mijzelf. Toen kwam deze mooie kans voorbij. Een eigen woning en ik kan meteen iets moois toevoegen. Want als maatje binnen het jongerenproject kan ik anderen helpen”. Een kennis van haar woont in een soortgelijk project, en zij had al laten weten hoe goed het haar beviel.

Community

Het jongerenproject is een diverse woongemeenschap, en wordt begeleid door GewoonZes, Limor en Hart voor Zwolle. Hier wonen jongeren die een beetje extra ondersteuning nodig hebben, jongeren die hen ondersteunen (maatjes), statushouders en huurders die graag als "goede buur" een positieve bijdrage willen leveren aan hun omgeving. Huurster Jente: “Ik heb een motivatiebrief gestuurd en een intakegesprek gehad. Je moet echt in het project passen, student zijn en een aantal uren per week aan de groep besteden. Gelukkig paste ik in de groep en ben ik het geworden".  Midden op het terrein staat een ontmoetingsruimte: een centrale plek waar bewoners samenkomen om activiteiten te organiseren, verhalen te delen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Zo bouwen zij samen aan een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar mensen elkaar steunen.

Duurzaam en kwaliteit

Deze woningen zijn duurzaam, betaalbaar en tussen de 40 en 50 vierkante meter groot. Geschikt voor starters, alleenstaanden of stelletjes. Het zijn zelfstandige woningen, dus ze hebben allemaal een eigen keuken, badkamer en toilet. Jente: “Het is allemaal zo helder en fris, en groter dan gedacht! Ik ben positief verrast. Als je binnenkomt is het ook meteen fijn qua temperatuur.” 

Tijdelijke woningen

De 58 sociale huurwoningen staan in de Oosterenk. 26 Rug-aan-rugwoningen van Startblock en 32 appartementen van De Groot Vroomshoop. Het gaat hier om flexibele woningen, ook wel flexwoningen genoemd. Deze woningen staan korter op een plek dan gewone woningen. Voor Oosterenk is dit minimaal 15 jaar. Als het nodig is, kunnen de woningen daarna op een andere plek worden gezet, tijdelijk of blijvend. Zo blijven ze beschikbaar voor de huurmarkt.