Brieven huuraanpassing 2024 verstuurd

Ieder jaar op 1 juli passen wij de huur aan. Dit jaar verhogen we de huur gemiddeld met 5,2% én passen we een inkomensafhankelijke huurverhoging toe. Hier is intensief en zorgvuldig overleg over geweest met de Centrale Bewonersraad van deltaWonen (CBR). Of uw huur omhoog gaat en met hoeveel uw huur omhoog gaat, leest u in de brief die u eind april van ons ontvangt.

We begrijpen dat een huurverhoging geen prettig bericht is in een tijd waarin alles steeds duurder wordt. DeltaWonen heeft ervoor gezorgd dat onze jaarlijkse huurverhoging minder is dan de jaarlijkse loonstijging en minder dan de gemiddelde prijsstijging van veel producten. Ook verhogen wij niet zoveel als we vanuit de overheid zouden mogen doen. Woningcorporaties mogen namelijk de huur dit jaar maximaal verhogen met 5,8%. DeltaWonen en de CBR kiezen ervoor om de huren voor de meeste huurders te verhogen met 5,3%. Woningen met een energielabel E, F of G krijgen een huurverhoging van 2,65%. Op die manier komen we gemiddeld uit op een huurverhoging van 5,2%. Voor huishoudens met een hoog inkomen kan een extra hoge, inkomensafhankelijke, huuraanpassing gelden. Wij volgen hierin de Nationale Prestatieafspraken van Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Woonbond en de overheid. Hierin zijn afspraken gemaakt over de jaarlijks toegestane huurverhoging.  

Waarom passen wij de huur aan? 
De huurverhoging is nodig zodat we kunnen blijven investeren in onderhoud, leefbaarheid en energiebesparing. In het overzicht "Waar gaat uw huur naartoe?" ziet u wat er allemaal betaald wordt van uw huur.

Huurtoeslag aanvragen 
Krijgt u nog geen huurtoeslag? Kijk dan op www.toeslagen.nl/kaniktoeslagenkrijgen en maak een proefberekening. Dan ziet u meteen óf – en zo ja – hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen.  

Eenmalige huurverlaging 
Tot en met 30 december 2024 kunnen huurders met een laag inkomen een huurverlaging aanvragen. Hoe laag het inkomen moet zijn, leest u in dit schema. Huurders die de eenmalige huurverlaging al gehad hebben, komen daar niet nog een keer voor in aanmerking.

Hulp bij geldzorgen 
We willen voorkomen dat onze huurders in financiële problemen komen. Heeft u toch zorgen over het betalen van uw (nieuwe) huurprijs? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie  
Lees meer op de speciale pagina over de (inkomensafhankelijke) huuraanpassing.