Dag van het Geluk: "Het leukste aan mijn werk is dat ik iemands dag kan maken"

Op 20 maart is het Internationale Dag van Geluk. Wat brengt ons geluk, ondanks alle uitdagingen in het leven? Eén van de dingen die kan bijdragen aan je geluk, is stabiliteit. Bijvoorbeeld in de vorm van je werk. Abel (20) vertelt hoe zijn werk bij klantadvies bijdraagt aan zijn persoonlijke ontwikkeling en gevoel van geluk.

Wat betekent geluk voor jou?
Geluk betekent dat ik ten alle tijden mezelf kan zijn. Om de ruimte te hebben om mezelf te ontwikkelen en mij veilig te voelen. Een stabiele basis eigenlijk. Daar begint het en vanaf dat punt bouw je verder.

Wat geeft jou dit jaar een gelukkig gevoel?
Dat ik bij deltaWonen aan de slag mag. En lekker veel naar buiten gaan. Ik ga graag zeilen, wandelen en afspreken met vrienden.

En welk cijfer geef je jezelf op het gebied van geluk?
Op dit moment een zes. Mijn werk en sociale leven gaan goed. Maar verder zijn er nog dingen waar ik aan wil werken. Gelukkig gaat dat steeds beter. Ik heb nu eindelijk de juiste begeleiding. Voordat ik bij deltaWonen terecht kwam heb ik lang thuis gezeten. Toen had ik geen school of werk. Mijn werk helpt heel erg om die stabiliteit te vinden, puur doordat ik nu gewoon drie dagen in de week naar mijn werk kan. Dat zorgt voor zoveel mentale stabiliteit waardoor het doordeweeks een stuk beter gaat. Het geeft toch een beetje structuur en is iets waar je naartoe werkt. Dat heb ik lang niet gehad, dus het is heel fijn dat dat nu weer terug is.

Je zegt dat je een handicap hebt, wat heb je precies?
Ik heb Gilles de la Tourette en cerebrale parese. Het stukje cerebrale parese houdt bij mij in dat ik spastisch ben, dus ik kan mijn benen niet gebruiken. Ik zit daarvoor ook in een elektrische rolstoel, want ik heb geen evenwicht, dus ik kan ook niet zelfstandig lopen. Ook doet mijn rechterhand helemaal niets. De functie daarvan is compleet weg.

Tourette houdt in dat signalen verstoord binnenkomen. Ieder mens met een gezond werkend brein krijgt die signalen goed binnen. Als jij een kop thee wil pakken, dan kan je dat gewoon. Bij mij komen die signalen verstoord binnen, dus ik gooi ineens met die kop thee of ik fluit of roep ineens dingen. Mijn brein doet eigenlijk helemaal niet wat ik wil.

Zijn er situaties waarin je meer last hebt van tics?
Als ik aan het werk ben valt het mee. Dat was wel een dingetje toen ik hier begon. Dan krijg je natuurlijk de vraag: ‘Hé, als je willekeurige dingen roept, hoe gaat dat dan tijdens een telefoongesprek?’. Maar als ik geconcentreerd blijf, dan vallen de tics wel mee. Soms als ik een hele drukke dag gehad heb, dan ontploft het daarna wel een beetje. Maar zolang ik tijdens de situatie zelf ontspannen kan blijven, dan is het goed. Mijn hersenen hebben dan iets anders om op te focussen.

Ik heb wel wat controle over wat ik terug zeg. En op werk tic ik anders dan thuis. Ik probeer het toch een beetje aan te passen aan mijn omgeving. Het is een misverstand dat Tourette een scheldstoornis is. Slechts 10% van de mensen met Tourette heeft de scheldtik, dat heet coprolalia. Dat betekent dat je dus scheldwoorden tikt.

Wat vind je leuk aan je werk?
Het helpen van mensen. Ik vind het interessant om te weten hoe mensen in elkaar zitten. De reden dat mensen reageren op de manier waarop ze reageren. Als ik een huurder aan de lijn heb die heel gestrest is omdat hij geen woning kan krijgen, dan probeer ik de dingen te doen waardoor hij wél in aanmerking komt voor een bepaalde woning. Als diegene mij dan als feedback teruggeeft dat ik hem goed geholpen heb, dan maakt dat mijn dag. Dát is wat ik leuk vind aan mijn werk. Het feit dat dat ik de dag van iemand – hopelijk – iets beter kan maken en hen kan ondersteunen naar de volgende stap.

Bekijk het video interview via YouTube, Instagram of Facebook.