Ik heb zonnepanelen. Gaat dit geld kosten in plaats van opleveren?

Sinds kort mag uw energieleverancier terugleverkosten vragen als u zonnepanelen heeft. Ook zijn er plannen om het salderen af te schaffen. Het voordeel op uw energierekening wordt daardoor kleiner. Welke gevolgen dit heeft, leest u hier. 

De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd

De salderingsregeling betekent: de stroom die u zelf opwekt, kunt u verrekenen met de stroom die u gebruikt. Hierdoor betaalt u minder voor uw energieverbruik. De overheid wil deze regeling vanaf 2023 langzaam afbouwen. Dit betekent dat u elk jaar minder kunt salderen, waardoor u minder geld bespaart. Het huidige kabinet wil de regeling stoppen op 1 januari 2027. Als het salderen stopt, mogen energieleveranciers ook geen terugleverkosten meer vragen.

Veel energieleveranciers vragen sinds kort terugleverkosten

DeltaWonen kan hier niets aan doen. Terugleverkosten zijn kosten voor het terugleveren van overtollige energie aan het net. Dit komt omdat er soms te veel stroom is in Nederland, bijvoorbeeld als de zon schijnt. Energieleveranciers moeten meer kosten maken om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Terugleverkosten dekken de administratieve en netbeheerkosten. Let goed op als u een nieuw energiecontract afsluit, want terugleverkosten verschillen per energieleverancier.

Zonnepanelen blijven voordelig, ook zonder saldering

Over een paar jaar stopt waarschijnlijk het salderen. Dan kunt u stroom niet meer verrekenen. Maar dan mogen energieleveranciers ook geen terugleverkosten meer vragen. Zonnepanelen leveren dan nog steeds voordeel op. Want de stroom die uw panelen opwekken hoeft u niet te betalen. Ook krijgt u een kleine vergoeding voor stroom die u teruglevert aan het net. Het voordeel op uw energierekening wordt minder, maar uw energielasten zullen nog steeds lager zijn dan in een huis zonder zonnepalen.

Ook als u servicekosten betaalt, blijven zonnepanelen voordelig

Als huurder kunt u via deltaWonen zonnepanelen laten installeren. De kosten hiervan worden omgerekend naar een maandelijkse bijdrage. Dit noemen we servicekosten. Deze kosten kunnen niet veranderen, ook niet als de prijs van zonnepanelen daalt. U betaalt voor de investering op het moment van installatie. Het voordeel op uw energierekening wordt iets minder, maar uw energierekening is nog steeds lager dan zonder zonnepanelen.

Tip: bespaar geld door overdag energie te gebruiken

Op zonnige dagen leveren uw zonnepanelen meer stroom op dan u gebruikt. Die stroom levert u terug aan het net. ’s Nachts en op bewolkte dagen gebruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opleveren. Dan gebruikt u stroom van het net. Houd hier rekening mee. Gebruik de wasmachine, droger en vaatwasser zoveel mogelijk overdag als de zon schijnt. Dit geldt ook voor het opladen van mobiele telefoons, tablets en elektrische voertuigen. Dan gebruikt u direct de energie die uw zonnepanelen leveren. Verminder daarnaast uw energiegebruik door energiezuinige apparaten te gebruiken en uw huis goed te isoleren.

Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit!

Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit, dit kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken. Neem bij twijfels contact op met deltaWonen.

NOM-woning en terugleverkosten: hoe zit dat?

Woont u in een Nul-Op-De-Meterwoning (NOM)? Dan wekken uw zonnepanelen evenveel stroom op als u verbruikt. Uw energierekening is daardoor laag. Net als een ‘gewoon’ huis met zonnepanelen is uw woning aangesloten op het net. Bij teveel opgewekte stroom krijgt u een vergoeding. 's Nachts en op bewolkte dagen gebruikt u stroom van het net.

  • Ook u krijgt te maken met terugleverkosten
    Omdat ook uw zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, mag uw energieleverancier terugleverkosten vragen. Houd hier rekening mee en gebruik zoveel mogelijk stroom overdag.
  • Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit!
    Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit, dit kan gevaarlijk zijn en schade veroorzaken. Neem bij twijfels contact op met deltaWonen.
  • Zonnepanelen blijven voordelig
    Ook als het salderen stopt, zullen de energielasten in uw NOM-woning lager zijn dan in een vergelijkbare woning met aardgasaansluiting.