Kwijtschelding gemeentelijke belastingen: kom jij in aanmerking?
Kun je de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kun je misschien kwijtschelding krijgen. Dit betekent dat je (een deel van) de belasting niet hoeft te betalen. Jouw gemeente bepaalt voor welke belastingen dit geldt en of je ervoor in aanmerking komt.
Hoe werkt het?
De meeste gemeenten versturen de belastingaanslag in februari. Je kunt via de website van jouw gemeente kwijtschelding aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Waar kijkt de gemeente naar?
De gemeente beoordeelt je situatie op basis van:
- Vermogen:
Is je vermogen niet voldoende om de belasting te betalen? Dan rekent de gemeente uit welk bedrag je per jaar kunt missen. 80% hiervan moet je gebruiken om de belasting te betalen.
- Inkomen:
Je inkomen mag niet te hoog zijn. Vraag bij jouw gemeente na wat deze grens is.
- Vakantiegeld:
De gemeente rekent meestal met 7% van je netto-inkomen. Is je vakantiegeld hoger of lager? Dan moet je dit doorgeven. Ontvang je bijstand? Dan geldt een lager percentage.
- Schulden:
Heb je schulden bij de Belastingdienst of toeslagen? Meld dit bij jouw gemeente als ze daar nog niet van weten.
Hulp nodig?
Heb je vragen of hulp nodig bij het aanvragen van kwijtschelding? Neem contact op met de hulpverlenende instanties in de gemeente Zwolle, Kampen of Oldebroek. Kijk op onze website voor hun contactgegevens.
Meer weten of aanvragen?
Wil je meer weten over deze kwijtschelding? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Benieuwd of je in aanmerking komt voor kwijtschelding? Neem dan contact op met jouw gemeente. Zij helpen je graag verder.