Project Middelweg in tv-programma Andere Tijden

Het programma Andere Tijden heeft op dit moment een vierdelige serie over 100 jaar wonen in Nederland. De derde aflevering, die morgen wordt uitgezonden, gaat over de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In die jaren is de woningnood enorm en wordt er in heel Nederland razend veel gebouwd. Zo ook in Zwolle, waar de miljoenste naoorlogse woning in de Zwolse wijk Dieze staat. Anno nu heeft deltaWonen daar veel woningen.

We hebben er de afgelopen jaar veel opgeknapt: in 2013 hebben we, samen met de gemeente en met andere Zwolse woningcorporaties, gewerkt aan een woonvisie voor Dieze. DeltaWonen is toen gestart met de woningen aan het Simon van Slingelandplein. Daar hebben we o.a. het aantal portiekflats verminderd door appartementen om te bouwen tot eengezinswoningen.
In 2021 zijn we aan de slag gegaan aan de Middelweg. Daar hebben we extra woningen toegevoegd door garages om te bouwen tot volwaardige woningen. DeltaWonen was de eerste woningcorporatie in Zwolle die dit zogenaamde ‘optoppen’ toepaste. Ook hebben we de bestaande woningen klaar gemaakt voor de komende energietransitie. Tijdens beide projecten is ervoor gekozen om niet te slopen en opnieuw te bouwen, maar om de mooie bouwstijlen te behouden, met respect voor de wijk en de architectuur.

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “De wijk Dieze is onderdeel van de Zwolse geschiedenis – niet voor niets kwam koningin Juliana kijken tijdens de wederopbouw. Ik ben er dan ook trots op dat het ons gelukt is om de wijk zoveel mogelijk te bewaren in de stijl die ze heeft, terwijl we er wel voor hebben gezorgd dat ze helemaal voldoen aan de eisen van de huidige tijd. En we hebben er extra woningen toegevoegd, iets wat hard nodig is. Niet alleen in de jaren ’50 was de woningnood hoog, ook nu is de vraag groot. DeltaWonen werkt hard aan het toevoegen en verduurzamen van woningen in Zwolle en omgeving. Heel mooi dat de programmamakers van #Andere Tijden dit in beeld brengen en aandacht besteden aan ons project aan de Middelweg in Zwolle. En geheel terecht!”

De uitzending van Andere Tijden over Zwolle is vrijdag 17 februari om 22.20 uur te zien op NPO2.

foto door Gerard van Beek Fotografie