Werkgeluk + woongeluk = wijkgeluk

“Een huis van de wijk in elke wijk, dat zou een mooi doel zijn om ons op te richten. Een plek voor huurders om binnen te wandelen, vragen te stellen of gewoon even een praatje te maken en een kopje koffie te drinken. Misschien wel een plek waar buren zelf initiatieven kunnen organiseren, zoals bijvoorbeeld taalles of een handwerkclubje. Dat vind ik gewoon supergaaf om mee bezig te gaan," zo zegt Jeanine Veldman, regiomanager van het gebiedsteam Noord. 

Jeanine is al sinds 2003 werkzaam bij deltaWonen. "Via een heel leuke speeddatesollicitatieprocedure kwam ik in gesprek met Petra van deltaWonen. Het was de bedoeling dat dat gesprekje zo’n 10 minuten zou duren en daarna zou je wel of niet worden uitgenodigd voor een vervolgafspraak. Het gesprekje liep uit tot drie kwartier. Van het één kwam het ander en zo ben ik bij deltaWonen begonnen." In de functie als regiomanager en gebiedsmanager is Jeanine verantwoordelijk voor 4 gebiedsteams. "De gebiedsteams zijn er kort gezegd voor verantwoordelijk dat alle woningen verhuurd worden en dat onze huurders er gelukkig zijn en lekker wonen. Daar komt nog best veel bij kijken om dat voor elkaar te krijgen. Er wordt hard gewerkt en dat doen we met heel veel plezier," aldus Jeanine 

 Werkgeluk
Binnen deltaWonen speelt werkgeluk een belangrijke rol. Collega’s krijgen de gelegenheid om zich te ontwikkelen en te groeien. "Zo ben ik bij deltaWonen begonnen bij de balie om huurders te helpen met allerlei vragen. In die tijd kwamen huurders soms ook wel hun huur pinnen. Ze konden het ook wel overmaken, maar op deze manier hadden ze een reden om even een praatje met iemand te maken. Dat sociale aspect raakte me. Na een tijdje begon het bij mij weer te kriebelen, het was tijd voor wat anders. In de afgelopen 20 jaar heb ik veel verschillende functies gehad. Maar ook nieuwe dingen geleerd en opleidingen gevolgd die aansloten bij mijn functies en ambities. Van deltaWonen kreeg ik de kans en ruimte om mij te blijven ontwikkelen. Mijn werk draait niet alleen om de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden, maar ook om voldoening, tevredenheid en plezier." 

 Woongeluk 
“We hebben in het verleden eens in Westenholte gestaan met een Duurzaamheidsbus. Omwonenden konden bij ons materialen ophalen om hun woning mee te verduurzamen. Denk hierbij aan tochtstrips, ledlampen, een douchetimer, etc. Daar stonden dan mensen in de rij te wachten. Iemand in de rij sprak uit dat ze dat helemaal niet zelf kan aanbrengen. Waarop iemand anders in de rij toen aanbood om haar te komen helpen. Dit zijn momenten die ik goud waard vind. Er gebeuren soms ook minder leuke dingen in een straat of in een flat. Dan zijn wij er ook voor de bewoners.” Het kan bijvoorbeeld zijn dat er meldingen bij ons worden gedaan over een buurtbewoner. “Wij gaan dan kijken of wij iets voor die persoon kunnen doen. We werken daarvoor samen met verschillende partners. Door samen te werken kunnen we vaak de huurder de hulp geven die hij of zij echt nodig heeft. Dat is dus fijn voor de huurder, maar uiteindelijk ook voor de buren." 
 
Wijkgeluk 
Samen met een aantal collega's zet Jeanine zich nu in voor wijkgeluk. "Ik zie dat de maatschappij aan het verharden is. Mensen hebben kortere lontjes en kijken minder naar elkaar om." Jeanine en haar collega's willen graag proactief werken aan het verbinden van mensen die samen met elkaar in een buurt of in een straat wonen. "In de toekomst zie ik voor me dat we in elke wijk in Zwolle, Kampen en Wezep een huis van de wijk hebben. Waar de buren vanuit de hele wijk met elkaar in verbinding kunnen komen. In Holtenbroek hebben we nu al een buurtkamer aan de Palestrinalaan 1 en dat is een groot succes. En met een stukje begeleiding vanuit Travers wordt de buurtkamer eigenlijk gerund door de bewoners uit de flat zelf. Zo is er o.a. een koffieochtend, een pizzamiddag, een banden-plak-sessie én wordt er Engelse lesgegeven aan buren. De buren voelen zich betrokken en verantwoordelijk en zijn hierdoor meer met elkaar verbonden. Dit draagt enorm bij aan hun woongeluk.  Hoe geweldig zou het zijn als we in elke wijk een buurtkamer kunnen realiseren.”